22/05/2020
9208

Halep Keçisi Nerede Yetişir



Halep keçisi yetiştiriciliği bilhassa Çukurova Bölgesi ve Doğu Akdeniz Bölgesinde tarihin derinliğinden beri yapılagelmektedir. Çukurovalı çiftçilerin göz bebeğidir Halep keçileri. Halep sürülerinin üzerine keçi yetiştiricileri adera titremektedir.



Halep keçisi sahibine çok yavru vermektedir. Halep keçilerinin geneli 2-3 yavru vermektedir. Halep keçileri çok süt vermektedir. Bakım ve beslemenin iyi olduğu şartlarda 3-6 litre kadar süt vermektedir. Kendi çiftliğimizde bazı Halep keçileri 7 litre süt verimine ulaşmıştır. Çiftçilerimizin en çok merak ettiği soru Halep keçileri kaç litre süt vermektedir.



Halep keçisinin sütü yağlı olduğundan %45 dolayında peynir verme oranı çok yüksektir. Halep keçisi sütünden 4-5 litreden 1 kg peynir elde edilmektedir. Bu oran Saanen keçilerinde 8-10 litreden 1 kg peynir verimi düzeyindedir.



Halep keçileri 7-8 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Doğru olan bir buçuk yaşında çiftleştirmektir. Erken çiftleştirmelerde annelerin boyu kısa kalmaktadır büyümemektedir. Ayrıca erken çiftleşen annelerde güç doğum görülür.



Halep keçisi yetiştiriciliği köylerde işsizliğe çözüm olmaktadır. 20-30 bin ₺ parası olan bir çiftçi elde ettiği süt peynir ve oğlak verimiyle fevkalede evini ailesini geçindirebilmektedir.



Halep keçisi çok ucuza beslenmektedir. Mera ve makilik alanlarda çalı, ot, yaprak yiyerek karnını doyurabilmektedir. Ormana Halep keçisi zarar vermeden örtü altındaki çalı, yaprak, ve otları yiyerek ormanda çıkacak yangınları önlemektedir. Halep keçisi ormanda patika yollar oluşturmakta ve orman eko sisteminde çok faydalı bir hayvandır. Ormana keçi değil insan zarar vermektedir. Halep keçisi ihracatı gelecekte yoğunlaşacaktır. Firmamız Azerbaycan’a Halep keçisi ihracatı yapmıştır. İlerleyen dönemde Libya’ya gelen talep doğrultusunda Halep keçisi satışı yapacaktır. Halep keçisi kaç tane doğurur? Halep keçisi doğumlarda 2-3 tane doğurur. Bazen 4 tane doğurduğu da olur.



Halep keçisi hakkında detaylı bilgi almak için ve Halep keçisi satın almak için:
Torunoğlu Keçi Çiftliği
0 555 997 50 75 – 0 532 266 40 41