19/12/2019
5150

İthal Ryegrass Tohumu



İthal Ryegrass tohumu firmamız öncülüğünde 1998 yılında getirtilmiştir. 1993 yılından 1998 yılına kadar, ithal Ryegrass tohumunu ülkemize getirtmek için Torunoğlu Tohumculuk yoğun çaba harcamıştır. Çünkü kaliteli kaba yem olmadan hayvanları sağlıklı bir şekilde beslemek mümkün değildir. Ayrıca hayvancılıktan, kaba yem olmadan kar etmek imkasızdır.  Kaba yemler içerisinde Ryegrass tartışılmaz bir üstünlüğü vardır.
Ryegrass ithal kökenli bir yem bitkisidir. Anavatanı İtalya'dır. O nedenle İtalyan Ryegrass ismiyle anılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri, Ryegrass tohumlarına çok yatırım yapmıştır. Amerika'da birçok Ryegrass tohumu ıslah edilip tescilleri yapılmıştır. Amerika'da Ryegrass tohumu ticareti fazlasıyla ön plandadır. Ryegrass tohumu Dünya ticaretinde çok önemli bir yer kaplamaktadır. Ryegrass Dünyada hayvan besleme konusunda en önemli kaba yem bitkilerinden bir tanesidir. 
Ryegrass yüksek boy yapar. 1.70 - 1.80 m boylarına kadar yükselebilir. Ama ideal olan 40-45 cm boyda biçmektir. Çünkü en yüksek besin değerlerini bu dönemde taşır. Bitkiyi çok boylandırmak besin değerlerinin azalmasına neden olur. Ryegrassın hazmolma yeteneği inanılmaz yüksektir. Büyükbaş bir hayvan bir günde 150 kg Ryegrass yiyebilmektedir. Ryegrass Türk hayvan yetiştiricisin vazgeçemediği bir yem bitkisidir. Ege, Marmara ve Kıbrıs başta olmak üzere; Türkiye ve yavru vatanda milyonlarca hayvan yetiştiricisi Ryegrass yem bitkisini yoğun şekilde ekmeye başlamıştır. İtalyan Ryegrass'ın Latince adı: "Lolium Multiflorum"dur. Türkçesi: "İtalyan Çimi"dir. 

İtalyan Ryegrass tohumu nasıl ekilir?

Dekara 5 kg ekilir. Ekim derinliği 1-2 cm dir. Tek yıllık bitkidir. İnceltilmiş, kesek kalmamış tarla yüzeyine tohum ve gübre saçılır. Tohum ve gübre saçıldıktan sonra sürgüyle üzeri kapatılır, silindirle de sıkıştırılır. Sık sık sulamaya devam edilir, tohumlar filizlenip çıkana kadar.  

Güneşin az ve yağışın aşırı fazla olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde Italian Ryegrass iki yıllıkta olabilmektedir. Ülkemizde mümkün değildir malesef.


Hayvan beslemede çokça tercih edilen bir kaba yem bitkisidir. Geniş, parlak yapraklara sahiptir. Güneş varken Ryegrass yaprakları ışıl ışıl eder. Koyu yeşil bir renktedir.
- Yüksek verimlidir. 
- Bol yapraklı ve uzun boyludur.
- Proteince çok zengindir. 
- Enerji bakımından çok zengindir. 
- Yatmaya son derece dirençlidir. 

Ryegrass kuru otu besince çok zengindir. Yazlık olarakta Ryegrass'tan sonra, yazlık bitki Teff Grass (Ot tipi Rooiberg) ekilir. 4 defa biçilir. Amerika ve Avrupa'da; yeşil, kuru ot ve saman olarak değerlendirilir. Hızlı büyüme özelliğine sahiptir. Italian Ryegrass tarlasında geniş yapraklı yabani otlar çıkarsa Amin grubu, buğdaygillere atılan; geniş yapraklı ot ilacı atılır. Bitki dört yaprak aşamasından sonra yabani ot ilacı atılır. İtalyan Ryegrass, Plantain yem bitkisiyle beraber ekilebildiği gibi ayrıca iskenderiye üçgülü ve acem üçgülü ile birlikte ılıman bölgelerde ekilebilir. 

İthal Ryegrass tohumu fiyatlarını öğrenmek için ve ithal Rygrass tohumu almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
Torunoğlu Tohumculuk:
0 (322) 239 88 08 - 0 532 266 40 41