18/08/2021
3202

Reygras Otu Tohumu

Ryegrass’ın özelliklerini şöyle sıralayacak olur isek ilk başta kışlık bir yem bitkisidir.
Türkiye’yi reygras otu tohumu ile tanıştırmak 1999 yılından bu yana Torunoğlu Tohumculuk
firmasının yetkilileri mezra mezra gezerek çalışmalarını halen sürdürmesi sayesinde doğmuş ve her geçen yıl büyümektedir.

Reygras otu serin mevsimde kaba yem ihtiyacını giderir. Ülkemizde sonbahar itibari ile ekimleri başlamaktadır. İlk biçimine 35 ile 40 gün arasında gelip hayvanları beslemektedir. İlk biçim boyu en çok protein bulundurduğu 40 cm’dir. Reygras otu tohumu ekiminde dekara 5 kg tohum atılıp üstüne tapan (sürgü) çekilir, en son da dişsiz silindir çekilip bırakılır. Ekiminden 3 hafta sonra aminoasit, demir gibi elementler ve üre ile reygras otunu beslemeliyiz. Bu şekilde destekler isek ryegrass otu kendini daha iyi toparlayıp verimi çok daha iyi artar.


Reygras otu tohumu bitkisi sulama şansı olan çitçiler yani sulu araziler de yetiştirilir ise 5 ile 6 biçim alacaklardır. Bir biçimde 2,5 - 3 ton yeşil ot toplam biçiminde 10 - 15 ton yeşil ot, 2 ile 4 kuru ot almaktadırlar. Ryegrass arazisini sulama şansı olmayan çiftçilerimiz susuz arazilerde ekim yapan çiftçiler ise 2 ile 3 biçim alabilirler.

Ryegrass geniş yapraklı, çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Kolay sindirilme özelliği ile hayvanların istedikleri kadar tüketme zevki verirler. Bir süt ineği günde 150 kg kadar ryegrass yeşil otu tüketebilmektedir. Hayvanlarda gaz şişlik ishal yapmayacaktır.
Enerji, protein ham değeri çok yüksek olan reygras yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot yapılarak ve silaj yapılarak yedirilebilir. Diğer yeşil otlarda olduğu gibi kondisyon düşüklüğüne sebep olmaz. Kolay sindirildiği gibi yüksek besin değerleri ve yüksek kuru madde oranı sayesinde süt ve besinde artış sağlamaktadır.



Hayvancılıkta maliyet kontrolü sağlayabilmek için gerekli bir yem bitkisidir. Hayvan yetiştiriciliğinin en büyük maliyeti hayvan beslemesidir. Her yıl hayvan yem fiyatları git gide artmaktadır bu maaliyetten kurtulmanın en iyi yolu hayvanların da yaradılışından gelen yeşil ot yeme alışkanlıklarıdır. Ryegrass gibi kaba yem bitkileri hem hayvanların otlanma ihtiyacını hem de mutlu olarak yeşil ot tüketme ihtiyacını karşılar ve üreticiler için büyük yem maliyetinden kurtaracaktır.

Reygras otu tohumu sipariş vermek ve reygras otu tohumu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08