07/12/2019
14283

Yaz Otu

Yaz otu Dünyada yeni bir bitkidir. Afrika kökenlidir. Dünyada Amerika ve bazı ülkerde yem bitkisi yönünde ıslah edilerek hayvan yetiştiricilerinin hizmetine sunulmuştur. Yaz otu ismini 2008 yılında firmamız ilk kez kullanmıştır. Teff Grassa kolay hatırda kalması için bu ismi vermiştir. Yaz otu diye isimlendirdiğimiz yem bitkisi Teff Grasstır (Eragrostis Tef).

Yaz Otu Nedir? :
Yaz otu yazlık yem bitkilerinden bir tanesidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için çok kıymetli bir kaba yem bitkisidir. Hayvan beslemede alternatifi olmayan bir bitkidir. Slajı, kuru otu yapılabildiği gibi otlatmaya da uygundur.

Yaz Otu Ekimi:
Yaz otu ekimi Nisan ortasından Temmuz sonuna kadar devam eder. Toprak ve hava yeteri kadar ısınınca ekim yapılır. Dekara 1 kg *Yaz Otu* tohumu ekilir.

Yaz Otu Ne Zaman Ekilir? :
Baharda ve yaz aylarında ekilir yaz otu. Yaz otunun tohumu çok küçük olduğundan ekerken azami hassaiyet gösterilir.

Yaz Otu Nasıl Ekilir? :   
Yaz Otu 0.5-1 cm derinlikte ekilir. Üzeri sık sık sulanır. Ekerken toprak olarak 20*20 kompoze gübre kullanılır. Üzerine 15 gün sonra dekara 15-20 kg nispetinde Üre gübresi atılır. 

Yaz Otu Özellikleri:
Yaz otu özelliklerinin başında yazlık yem bitkisi oluşu gelmektedir. Yazlık yem bitkileri içerisinde en çok kendinden bahsedilen bitki olmuştur. Yaz otu Erzurum'dan Adana'ya kadar hem serin hem aşırı sıcak ve nemli iklimlerde sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Yaz Otu Tohumu:
Yaz otu tohumu buğday tohumunun 1/150 i kadar daha küçüktür. Ekerken kumla karıştırılır. Mibzerle veya saçma ekim yapılır. Yaz otu tohumu bilinen en küçük tahıl tohumudur. Yaz otu tahıl tipi olduğu gibi ot tipide vardır. Afrika'da yoğun şekilde tahıl tipi ekilmektedir. Bu konuyu suistimal eden firmalar tahıl tipi yaz otunu ot tipi olarak piyasaya arz etmişlerdir. Burada çiftçilerimiz aldatılmaktadır. Bizim firmamız yaz otunun ot tipi Rooiberg Teff Grassı Türkiye'ye getirttirip tescil ettirmiştir. Satışa Rooiberg Yaz otunu sevketmiştir.   
Dünyada *Yaz Otuna* en çok rağbet gösteren ülkelerin başında; Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada gelmektedir. Yaz otu ekilişlerinde ülkemizi Torunoğlu Tohumculuk; Avrupa'nın önüne geçirmiştir. Ayrıca Dünyada at hara sahipleri, at yetiştiricileri; Teff Grass yeşil ve kuru otuna çok ilgi göstermektedir. 
Yaz otu balya otu yüksek fiyatlara at yetiştiricileri tarafından alıcı bulmaktadır. Yaz otunun hazım olma yeteneği çok yüksektir. İnce saplı, dar yapraklı ve lezzetli bir yem bitkisidir.
Yaz otu hakkında daha geniş bilgi almak için şirketimizi arayabilirsiniz.