16/08/2021
2849

Yonca Tohumu

Yonca tohumu uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan verimli kaba yem bitkisidir. Ülkemizin her bölgesinde
uygun dormansili çeşitleri ile sorunsuz ekimi yapılarak yetiştirilmektedir.

Yonca bitkisi çiftçilerimizin vazgeçilmez yem kaynağıdır. Yonca hayvan beslemede vazgeçilmez bir
kaba yem kaynağı olmuş ve hayvanlarda severek tüketmektedirler. Bunun dışında çiftçiler yaz döneminde düzenli bir şekilde hasat yaparak hazırladıkları balyalarını satışa sunarak büyük bir geçim kaynağı haline getirmişlerdir.


 



Yonca tohumu silajında çoğunlukla buğdaygil ve baklagil harmanlanması ile yapılması gerekmektedir. Baklagil grubunun protein oranı yüksek ve kabonhidrat miktarı sınırlı olduğu için silajı oluşturan süt asit miktarının karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için silaj oluşturulurken diğer yem bitkilerden harman yapılması gerekmektedir.

Yonca silajı yapılırken önce soldurulup kuru maddesi arttırılarak öyle silaj yapılması gerekir. Yonca bitkisi 7 yıla kadar yaşayabilen uzun ömürlü yem bitkisidir. İlk beş yıl daha verimli olmakla beraber son iki yılda tarlada seyrelmeler görülür. Yonca tohumu ağır toprakları sevmez daha hafif topraklarda yetişmesi gerekmektedir.

Yonca tohumu her iklim çeşidine göre farklı dormansi özeliğine sahip tohum çeşitleri olması gerekmektedir. Yüksek sıcaklığı olan bölgelere yüksek dormansi, düşük sıcaklığı olan bölgelere düşük dormansi özeliği olan tohumlar ekilmelidir. Eğer bölge sıcaklığına uygun tohum ekilmez ise tohum
çıkması beklenmemelidir.



Yonca tohum ekimi; hafif topraklarda taban gübresi atarak dekara 20 kg olacak şekilde, 1,5-2 cm
derinliğe ekilmelidir. Mibzeri 3-5 kg tohum atacak şekilde ayarlayıp bıçakları kaldırıp 1,5-2 cm derinliğe ekimi yapılıp üzerine sürgü( tapan ) çekip en son dişsiz silindir çekip bırakılması gerekmektedir. Ekim sonrasında 2-3 hafta kadar sonra ve biçimlerinde sonra bitkiye yaprak gübresi, deniz yosunu, hümik asit, fulvik asit ile destek sağlanması gerekmektedir. Böylece bitki daha kaliteli, besleyici ve zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olacaktır.

Yonca da görülen bitki hastalıkları; küllenme ( Erysiphe Pisi ), mozaik hastalığı, yaprak leke hastalığı,
RHZOCTONİA kök çürüklüğü (RHZOCTONİA VIOLACEA) görülmektedir.



Firmamızda her bölgeye uygun 4 dormansiden 9 dormansiye kadar tohumlar bulunmaktadır. Tüm tohumlarımız orijinal OECD sertifikalı tohumlar dışında sahte tohum satışı yapılmamaktadır. Yonca tohum fiyatları 2021 yılı itibari ile 40-45 lira arasında değişmektedir.

Yonca Tohumu Fiyatları Hakkında Bilgi Almak ve Sipariş Vermek İçin Arayınız.
Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08