10/01/2019
20696

Ot Tipi Teff Grass Yetiştiriciliği

 

Ot tipi teff grass yetiştiriciliği Dünya’da çok popülerdir. Ot tipi teff grass yetiştiriciliğini Türkiye’de ilk kez Torunoğlu Tohumculuk başlatmıştır. Türk hayvan yetiştiricilerinin kaba yem sorununu ortadan kaldıracak çok değerli bir yem bitkisidir. Ülkemizde devasa bir kaba yem açığı vardır. Türk çiftçisi samanı bile yurtdışında ithal eder duruma düşmüştür.

Teff grass ot kalitesi bakımından bilinen birçok yem bitkisinden daha kaliteli ota sahiptir. Otları ince yumuşak yapıdadır. Ot tipi teff grass verimi bir biçimde dekardan 800 kg kuru ot verebilmektedir. 2,5-3 ton da bir biçimde yeşil ot vermektedir. Teff grass otuyla beslenen inek, koyun, keçilerde yüksek süt ve besi artışı gözlemlenir. Atlarda yüksek performans artışı sağlar.

Ot Tipi Teff Grassın Besin Değerleri

Yeşil otunda %15-20 ham protein, kuru otunda %9-14 ham protein bulunmaktadır. Ot tipi teff grassın popülaritesi Amerika’da yoncayı geride bırakmıştır.

Teff grassın kökeni Afrika olmakla beraber Amerika’da ıslah edilerek ot tipi teff grass şeklini almıştır. Bilindiği üzere teffin iki çeşidi vardır. Biri insan gıdası olarak ekilen tahıl tipi, diğeri ise ot bitkisi olarak ekilen ot tipidir. Türkiye’de bazı uyanık firmalar insan gıdası olarak ekilen teff tahılını ot tipi teff grass adıyla satmaktadırlar. Çiftçilerimiz bunların aldatıcı yayınlarına kanmamaları gerekir.

Teff grass otu tohumundan dekara 1 kg civarında ekilir. Tohumu bilinen bitki tohumları içerisinde çok küçüktür. Tohum küçük olduğu için ekim aşamasında dikkatli olmak gerekir. Ot tipi teff grass tohumunu derine kaçırmamak gerekir.

Ot Tipi Teff Grass Tohumu Nasıl Ekilir?

Tarla iyice ufalanır inceltilir. Sürgü tapan çekilir. Adeta pinpon topu zıplayacak kadar sıkıştırılır. Tohum kumla karıştırılıp çoğaltılır. Dekara 1 kg teff grass tohumu mibzerle ve ya elle saçılır. 1 cm derine düşecek şekilde tapan sürgüyle kapatılır. Üzeri 10-15 gün boyunca her gün sık sık sulanır. Ot tipi teff grass tohumu 4-5 günde çimlenir, toprak yüzeyine çıkar. Ekimden 15-20 gün sonra dekara 20-25 kg 26’lık amonyum nitrat atılır. Yaklaşık 1 ayda otltma boyuna ulaşır. 35-40 günde de biçim boyuna ulaşır. Devam eden biçimler 20-25 günde gerçekleşir. Her biçimde gübreleme yapılır. Bazen de yaprak gübresi artı hümik asit artı deniz yosunu, 3’ü karıştırılır, tarlaya tararla atılır. Bu uygulama yapıldığında kimyasal gübreye gerek kalmaz. Ekim, kasım ayına kadar 3-4 biçim alınır.

Ot tipi teff grass fiyatları ve ot tipi teff grass yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.